Ο Τομέας Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων & το Π.Μ.Σ. «Νεότερος και σύγχρονος κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας προσκαλούν στον κύκλο εκδηλώσεων «Νοέμβρης 1973 – Νοέμβρης 2023, 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου». Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 16, 22 και 29 Νοεμβρίου 2023 στα Ιωάννινα.

Στις 17 Νοέμβρη συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την κορυφαία και πλέον συμβολική πράξη αντίστασης του ελληνικού λαού στην δικτατορία των συνταγματαρχών. Η αντίσταση στην χούντα ωστόσο δεν αφορούσε μόνο την Αθήνα. Στα Γιάννενα και ειδικά στο  Πανεπιστήμιο, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του πραξικοπήματος, οι νέες και οι νέοι στάθηκαν με θάρρος και δυναμισμό απέναντι σε όσους κατέλυσαν την δημοκρατία και την ελευθερία. Παρά τις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, στα Γιάννενα αναπτύχθηκε ένα δυναμικό αντιχουντικό κίνημα με πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου και με κορυφαία εκδήλωση αντίστασης την κατάληψη του ιδρύματος στις 16 και 17 Νοέμβρη του 1973.

Οι ιστορικοί της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνουν κύκλο εκδηλώσεων,  στις 16, 22 και 29 Νοέμβρη, για να τιμήσουν την επέτειο των πενήντα χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ευελπιστώντας να συμβάλλουν σε έναν ευρύτερο αναστοχασμό για τη σημασία του ιστορικού γεγονότος σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πόλη των Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, το Photometria Photography Center, και τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, και είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό.

Συνημμένα θα βρείτε το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων και το Δελτίο Τύπου.

 

Δελτίο Τύπου Πολυτεχνείο 50 χρόνια Εκδηλώσεις μνήμης Τομέας ΙΝΧ Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Πολυτεχνείο 50 χρόνια Εκδηλώσεις μνήμης Τομέας ΙΝΧ Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων