Αγαπητά μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας,

Ο Οκτώβριος ξεκινά με ανοικτή πρόσβαση! Ενημερωθείτε παρακάτω για τη δίμηνη δοκιμαστική πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων και για το Webinar της προσεχούς Τετάρτης για αναζήτηση σε ερευνητικά αποτελέσματα (datasets) – υπάρχει και σχετικό facebook post στην επίσημη ομάδα της Βιβλιοθήκης.

Α. Η Βιβλιοθήκης μας έχει εξασφαλίσει δίμηνη δοκιμαστική πρόσβαση (free trial) για τις παρακάτω δύο βάσεις δεδομένων.

Πληροφορίες: Ιωάννα Ζορμπά, izorba@uoi.gr email & Google/Ms-Teams chat – (εσωτ. 5902)

DETAIL Inspiration

Βάση δεδομένων για αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς εξειδικευμένους στα δομοστατικά (structural engineers)

Πρόσβαση με απαραίτητη προϋπόθεση να είστε συνδεδεμένοι στο δίκτυο του Πανεπιστημίου: https://inspiration.detail.de/startseite.html?lang=en

Δίνει πρόσβαση στο πλήρες κείμενο (full-text) πάνω από 4000 τεκμηρίων σε μορφή εικόνας και εκθέσεων κτιριακών έργων που χρονολογούνται από το 1988.

Περισσότερες πληροφορίες για το πώς λειτουργεί στο video: https://vimeo.com/410139736

Gale Research Complete Premium

Πακέτο ψηφιακών συλλογών

Πρόσβαση με απαραίτητη προϋπόθεση να είστε συνδεδεμένοι στο δίκτυο του Πανεπιστημίου:

Gale Primary Sources  https://link.gale.com/apps/GDCS?u=ioannina

Gale Research Complete   https://link.gale.com/apps/menu/GRC?u=ioannina 

Περισσότερες πληροφορίες για το πώς λειτουργεί στο video: https://youtu.be/RAgfFLdQ__g?feature=shared

Παρακάτω βλέπετε τη λίστα με τις ψηφιακές συλλογές, με μια σύντομη περιγραφή και με υπερσυνδέσεις σε πληροφοριακές ιστοσελίδες ανά συλλογή.

 

Ψηφιακή συλλογή Σύντομη περιγραφή
Gale Academic OneFile Παρέχει εκατομμύρια άρθρα από περισσότερα από 17.000 επιστημονικά περιοδικά και άλλες έγκυρες πηγές , βίντεο, podcasts, κ.ά.
Gale General OneFile Η μεγαλύτερη πηγή περιοδικών εκδόσεων γενικού ενδιαφέροντος. Παρέχει περιοδικές και ειδησεογραφικές πληροφορίες μέσω μιας  φιλικής προς τον χρήστη διεπαφής.
Gale OneFile: News Παρέχει πρόσβαση σε περισσότερες από 2.300 μεγάλες εφημερίδες παγκοσμίως και περιλαμβάνει χιλιάδες εικόνες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές κ.ά.
Gale eBooks (Gale Titles) Προσφέρει στους χρήστες μια απρόσκοπτη εμπειρία ηλεκτρονικών βιβλίων από τους κορυφαίους εκδότες, ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε συσκευή.
Gale Business Insights Παρέχει μια εκτενή συλλογή που αφορά τις οικονομικές επιστήμες, συνδυάζοντας περιεχόμενο αναφοράς της Gale με αξιόπιστες επιχειρηματικές πηγές και περιοδικά πλήρους κειμένου. Οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε περισσότερα από 430.000 λεπτομερή εταιρικά προφίλ με οικονομικά δεδομένα, σε βάθος επισκόπηση χωρών και ολοκληρωμένα προφίλ ανά κλάδο για να παραμένουν ενημερωμένοι για το συνεχώς εξελισσόμενο επιχειρηματικό τοπίο.
Gale Literature Συγκεντρώνει τις γνωστές και αξιόπιστες λογοτεχνικές βάσεις δεδομένων της Gale σε έναν ενιαίο ψηφιακό χώρο.
Archives Unbound Περιλαμβάνει αρχεία για την ιστορία και την πολιτική στις Η.Π.Α. καθώς και θέματα που αφορούν την Αφοραμερικανική κοινότητα, το γυναικείο ζήτημα και θέματα φύλου, κ.ά. Επίσης περιλαμβάνονται τα: α) Greece: Records of the U.S. Department of State, 1950-1963, β) Turkey, Greece, and the Balkan States: Records of the U.S. Department of State, 1930-1944, γ) World War II, Occupation, and the Civil War in Greece, 1940-1949: Records of the U.S. State Department Classified Files
The Times Digital Archive 1785 – 2019 Αρχείο εφημερίδας
The Economist Historical Archive 1843 – 2020 Αρχείο εφημερίδας
The Financial Times Historical Archive 1888 – 2021 Αρχείο εφημερίδας
The Telegraph Historical Archive 1855 – 2016 Αρχείο εφημερίδας
The Daily Mail Historical Archive 1896- 2016 Αρχείο εφημερίδας
British Library Newspapers Οι British Library Newspapers αποτελούνται από συλλογές που καλύπτουν τριακόσια χρόνια έκδοσης εφημερίδων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Seventeenth and Eighteenth Century Burney Newspapers Η μεγαλύτερη ενιαία συλλογή πρώιμων σύγχρονων αγγλικών ειδησεογραφικών μέσων που διατίθεται από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη και περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 φυλλάδια, προκηρύξεις, εφημερίδες  κ.λπ. από την περίοδο.
Seventeenth and Eighteenth Century Nichols Newspapers Η συλλογή εφημερίδων του John Nichols (1745–1826), την οποία ξεκίνησε το 1778, εκτείνεται στα έτη 1672-1737 και έχει συγκεντρωθεί σε 296 τόμους που φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη Bodleian.
American Historical Periodicals from the American Antiquarian Society Τα αρχεία αυτής της σειράς παρέχουν δεδομένα που αφορούν τον αμερικανικό λαό από την περίοδο της αποικιοκρατίας έως τον εικοστό αιώνα. Τα περιοδικά εκδίδονταν κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τον Καναδά.
Nineteenth Century U.S. Newspapers Ως κύρια πηγή ειδήσεων και πληροφοριών για εθνικές και τοπικές υποθέσεις, αυτές οι σελίδες είναι ανεκτίμητες για την ιστορική έρευνα σε ένα φάσμα θεμάτων. Παρέχει ένα παράθυρο για τα γεγονότα, τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή στην Αμερική του 19ου αιώνα.
Eighteenth Century Collections Online Το μεγαλύτερο και πιο ολοκληρωμένο διαδικτυακό ιστορικό αρχείο του είδους του και μια ουσιαστική πηγή για προηγμένη μελέτη του δέκατου όγδοου αιώνα, αυτή η συλλογή περιέχει κάθε σημαντικό αγγλόφωνο και ξενόγλωσσο τίτλο που τυπώθηκε στη Βρετανία, την Ιρλανδία, τα υπερπόντια εδάφη υπό βρετανική αποικιακή κυριαρχία και στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ των ετών 1701 και 1800.
Nineteenth Century Collections Online Αποτελείται από μονογραφίες, εφημερίδες, φυλλάδια, χειρόγραφα, χάρτες, φωτογραφίες, στατιστικά και άλλα είδη αρχείων του δέκατου ένατου αιώνα από την Αφρική, την Ευρώπη, την Αυστραλία, την Ασία, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αμερική. Επειδή ορισμένα έγγραφα είναι σπάνια και σε ευαίσθητη ή εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση, η Gale συνεργάζεται στενά με επιμελητές και συντηρητές για να διατηρήσει τα πρωτότυπα για τους επόμενους.
National Geographic Magazine Archive 1888 – 2020 Αρχείο του περιοδικού
U.S. Declassified Documents Online (backfile) Τα έγγραφα που περιέχονται στο U.S. Declassified Documents Online προέρχονται από συντάκτες που παρακολουθούν ενεργά την κυκλοφορία παλαιότερα απόρρητων εγγράφων από προεδρικές βιβλιοθήκες καθώς και πολλές σημαντικές εκδόσεις αποχαρακτηρισμένων εγγράφων από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI), το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, τον Λευκό Οίκο κ.ά.
China and the Modern World Πρόκειται για μια σειρά συλλογών ψηφιακών αρχείων που προέρχονται από εξέχουσες βιβλιοθήκες και αρχεία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Δεύτερου Ιστορικού Αρχείου της Κίνας καθώς και της Βρετανικής Βιβλιοθήκης. Η σειρά καλύπτει μια περίοδο περίπου 180 ετών (δεκαετία 1800 έως 1980).

 

Β. Προώθηση πρόσκλησης:

OpenAIRE Explore & Open Science Lens: εργαλεία αναζήτησης ερευνητικών αποτελεσμάτων και δεδομένων

Οι εκπρόσωποι του OpenAIRE σε Ελλάδα και Κύπρο σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε το διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώνουν την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023 στις 11:00 π.μ., με θέμα την αναζήτηση διασυνδεδεμένης επιστημονικής πληροφορίας χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του OpenAIRE. Οι εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν από την Κωνσταντίνα Γαλούνη, διαχειρίστρια της πύλης αναζήτησης EXPLORE, και τον Γεώργιο Παπανίκο, CTO της ανώνυμης εταιρείας CITE.

Το webinar αφορά στην περιγραφή της υπηρεσίας του OpenAIRE Explore και της εφαρμογής Open Science Lens (OSL) plugin. Σκοπός είναι να περιγραφούν οι λειτουργίες τους και να αναδειχθούν οι τρόποι με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ερευνητική κοινότητα. Βασικό αντικείμενο των παρουσιάσεων αποτελεί η αξιοποίηση του OpenAIRE Graph, του πανευρωπαϊκού γνωσιακού γράφου για την επιστημονική επικοινώνηση (scholarly communication), ο οποίος εμπλουτίζεται με 169 εκατομμύρια δημοσιεύσεις, 59 εκατομμύρια ερευνητικά δεδομένα, 366 χιλιάδες στοιχεία ερευνητικού λογισμικού, από 129 χιλιάδες πηγές δεδομένων, που συνδέονται με 3 εκατομμύρια επιχορηγήσεις και 194 χιλιάδες οργανισμούς. Οι εισηγητές θα πραγματοποιήσουν, επιπλέον, demos των υπηρεσιών εστιάζοντας στην εύκολη αναζήτηση και πρόσβαση σε επιστημονικά αποτελέσματα που είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ τους: δράση-άρθρο-δεδομένα-λογισμικό.

Στο τέλος του webinar, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να:

  • αναζητήσουν επιστημονικά άρθρα, δεδομένα, λογισμικό και άλλα αποτελέσματα που είναι διαθέσιμα στον επιστημονικό γράφο του OpenAIRE
  • έχουν πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την ερευνητική παραγωγή ενός επιστημονικού αποτελέσματος
  • διασυνδέσουν δικά τους επιστημονικά άρθρα με το ORCID
  • εγκαταστήσουν την εφαρμογή OSL στον φυλλομετρητή τους

 

Ημέρα: Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2023

Ώρα: 11:00 π.μ. (Ελλάδας)

Γλώσσα: Ελληνικά

Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε το webinar “OpenAIRE Explore & Open Science Lens: εργαλεία αναζήτησης ερευνητικών αποτελεσμάτων και δεδομένων”, συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής (εδώ).

Ο σύνδεσμος για την πλατφόρμα παρακολούθησης θα αποσταλεί μια μέρα πριν την πραγματοποίηση του webinar σε όσες/ους έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Mε τη λήξη του webinar θα διαμοιραστούν σε όλους τα αρχεία της παρουσίασης και η βιντεοσκόπηση.

Για ερωτήσεις και περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

– Ελλάδα openaire@athenarc.gr

– Κύπρος openaire-cy@ucy.ac.cy

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Πανεπιστημιούπολη

45110 Ιωάννινα

τηλ.: 26510 05912, 26510 5958

mail: library@uoi.gr

Περιοχή συνημμένων

Προβολή βίντεο YouTube Gale Research Complete Tutorial

Gale Research Complete Tutorial