Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019
A+ R A-

Σημαντική ανακοίνωση σχετικά με μαθήματα ΧΕΙΜ. εξ. 2018-19

A. Μαθήματα που δηλώνονται στους διδάσκοντες

 

1. ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

 Το μάθημα είναι εργαστηριακό και στόχος του μαθήματος είναι οι φοιτήτριες/τες να εξοικειωθούν με τα μη μελωδικά και μελωδικά κρουστά (όργανα Orff), με τα όργανα του σώματος, με τον αυτοσχεδιασμό και τη «σύνθεση» στη μουσική και να αναζητήσουν τρόπους παρουσίασης των μουσικών οργάνων στα παιδιά.

Στο μάθημα, λόγω της φύσης του, μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 60 άτομα. Θα υπάρξει σχηματισμός δύο Τμημάτων, με 30 άτομα το καθένα. Δεν προαπαιτούνται ειδικές μουσικές γνώσεις. Όσες και όσοι γνωρίζουν κάποιο μουσικό όργανο μπορούν να συμμετέχουν στο μάθημα και εκτός της λίστας, αρκεί να επικοινωνήσουν στην αρχή των μαθημάτων με το διδάσκοντα.
Στις συναντήσεις θα συμπληρώνεται παρουσιολόγιο. Για την επιτυχή συμμετοχή στο μάθημα θεωρείται υποχρεωτική η συμμετοχή σε τουλάχιστον 9 (εννιά) συναντήσεις. Όσοι δε θα μπορούν να παρακολουθούν το μάθημα, παρακαλώ να μην το δηλώσουν.
Οι φοιτήτριες/τές θα συμμετέχουν σε ομαδικές μουσικές ασκήσεις και θα παρουσιάσουν δύο μικρές εργασίες. Από τη συμμετοχή τους θα εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό και ο τελικός βαθμός. Δε μετράει πρωτίστως το μουσικό αποτέλεσμα, αλλά η όλη συμμετοχή στη μουσική διαδικασία. Στόχος είναι η όλη διαδικασία να εμπνέει τον πειραματισμό και να ενισχύει τη δημιουργικότητα.

Στο τέλος του εξαμήνου θα πραγματοποιηθούν προφορικές εξετάσεις. Ο βαθμός θα είναι το άθροισμα από τη συμμετοχή στα εργαστήρια και από τις προφορικές εξετάσεις.

Οι δηλώσεις για το μάθημα γίνονται στη Γραμματεία Σπουδαστηρίου (3ος όροφος, κ. Μπουκουβάλα από τη Δευτέρα 1/10/2018) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Παρακαλώ να ενημερώνεστε σε όλη τη διάρκεια του εξαμήνου και από το ecourse (κωδικός μαθήματος: music3)
Ο Διδάσκων
Θεοχάρης Ράπτης
------------------------------------------------------

2. Το μάθημα επιλογής "Σχεδιασμός και οργάνωση διαπολιτισμικών προγραμμάτων" είναι σεμιναριακό και περιλαμβάνει υποχρεωτικές παρακολουθήσεις. Οι δηλώσεις του μαθήματος θα γίνουν στη διδάσκουσα κατά τη διάρκεια του 1ου μαθήματος στις 2/10/2018.
Το όριο αριθμού φοιτητών για την παρακολούθηση του μαθήματος ανέρχεται στους 40 φοιτητές.

  

---------------------------

 

B. Πληροφορίες για ορισμένα μαθήματα

Το Mάθημα Εισαγωγή στην Παιδική Λογοτεχνία και τη Μικρή  Ιστορία  Επιλ  Α εξ έχει

ΟΡΙΟ 180 φοιτήτριες/φοιτητές    και ΕΠΙΠΛΕΟΝ αυτοί που θα το αντιστοιχίσουν  με το μάθημα Μύθος και Μυθολογία από παλιά.

Το Μάθημα Διεθνές παραμύθι     Επιλ Υποχρ   Γ εξαμήνου έχει ΟΡΙΟ 180 φοιτήτριες/φοιτητές.
Από τη διδάσκουσα

-----------------------------------------------------------

Το μάθημα επιλογής με τίτλο «Συστηματική Παρατήρηση» και κωδικό ΠΝΕ 808 είναι ένα νέο μάθημα του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος και διδάσκεται από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά στο Γ’ εξάμηνο. Έχει στόχο να προσφέρει στις φοιτήτριες και στους φοιτητές θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις σχετικά με τη διαδικασία της παρατήρησης στο εκπαιδευτικό πλαίσιο μιας τάξης νηπιαγωγείου. Μπορεί να βοηθήσει τη φοιτήτρια και το φοιτητή να κατανοήσει το παιδί ως μαθητή/-τρια και το μαθησιακό περιβάλλον της τάξης του Νηπιαγωγείου και να ανταποκριθεί καλύτερα στις απαιτήσεις των πρακτικών ασκήσεων. Το μάθημα περιλαμβάνει τέσσερις (4) εκπαιδευτικές επισκέψεις σε νηπιαγωγεία της πόλης των Ιωαννίνων ώστε η φοιτήτρια και ο φοιτητής να εξοικειωθούν με το εκπαιδευτικό πλαίσιο μιας τάξης Νηπιαγωγείου. Παρακαλούνται οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το μάθημα να προσέλθουν την Τετάρτη 10/10/2018 και ώρα 3.00 μ.μ. στο αμφιθέατρο να δηλώσουν τη συμμετοχή τους. Στην περίπτωση που δεν μπορούν να προσέλθουν, παρακαλούνται να το δηλώσουν ηλεκτρονικά αποστέλλοντας e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Η διδάσκουσα

Ευστρατία Σοφού

______________________________________________________________________________________

 

 Το μάθημα επιλογής "Εισαγωγή στις έννοιες των φυσικών επιστημών" με κωδικό  ΠΝε313 (1ο εξάμηνο)  περιλαμβάνει υποχρεωτικά εργαστήρια.

Το όριο αριθμού φοιτητών για την παρακολούθηση του μαθήματος ανέρχεται στους 100 φοιτητές.

______________________________________________________________________________________

 

 Το μάθημα επιλογής "Συστηματική παρατήρηση" με κωδικό  ΠΝΕ 808 (3ο εξάμηνο) και διδάσκουσα την κα Σοφού Ευστρατία περιλαμβάνει υποχρεωτικά εργαστήρια και υποχρεωτική πρακτική άσκηση.

Το όριο αριθμού φοιτητών για την παρακολούθηση του μαθήματος ανέρχεται στους 80 φοιτητές.

 

______________________________________________________________________________________

 

Μαθήματα του κ. Χρηστάκου για το Χειμερινό  εξάμηνο 2018-19

Εισαγωγή στις Εικαστικές Τέχνες 
Το μάθημα Εισαγωγή στις Εικαστικές Τέχνες είναι υποχρεωτικό  για τις/τους φοιτήτριες/ές του Γ΄ Εξαμήνου.
Σκοπός του μαθήματος είναι η απόκτηση τόσο θεωρητικών γνώσεων όσο και πρακτικών εμπειριών.
Οι φοιτήτριες/τες δημιουργούν ασπρόμαυρα και έγχρωμα πρωτότυπα έργα-ασκήσεις.
Με αφορμή και πηγή έμπνευσης ένα έργο τέχνης οι φοιτήτριες/τες θα  σχεδιάσουν  ένα εποπτικό μέσο με το οποίο θα υλοποιήσουν έναν διδακτικό στόχο και θα περιγράψουν αναλυτικά ένα σχεδιάγραμμα μαθήματος.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν και τα στοιχεία της τελικής αξιολόγησης. Δεν πραγματοποιείται τελική γραπτή εξέταση.

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΤΡΙΤΗ 2/10/2018

       -----------------------------------

Μορφές Εικαστικής δημιουργίας – Eφαρμογές
Το μάθημα  Μορφές Εικαστικής δημιουργίας – Eφαρμογές  είναι επιλογής.
Το μάθημα είναι εργαστηριακό και αποσκοπεί στη γνωριμία βασικών μορφών εικαστικής έκφρασης όπως η γλυπτική, η χαρακτική, οι κατασκευές καθώς και στο σχεδιασμό μαθησιακών πλάνων για τη διδασκαλία των παραπάνω πεδίων.
Στο μάθημα, λόγω της εργαστηριακής άσκησης, μπορούν να συμμετέχουν μέχρι  50 άτομα.
Στις τελικές εξετάσεις αξιολογούνται τα έργα/ασκήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του εξαμήνου καθώς και ένα σχέδιο/πλάνο μαθήματος. Δεν υπάρχει τελική γραπτή εξέταση.
Στο μάθημα δεν παίρνονται απουσίες, ωστόσο για την καλύτερη επίτευξη των στόχων του, συνιστάται η φυσική παρουσία. Γι αυτό όσες φοιτήτριες/τες δε θα μπορούν να το παρακολουθούν, παρακαλώ να μην το δηλώσουν.

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΤΕΤΑΡΤΗ  3/10/2018

Ο Διδάσκων
Γιάννης Χρηστάκος

__________________________________________________________________

Μαθήματα του κ. Ράπτη για το ΧΕΙΜ. εξ.2018-19

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ –
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 

Το μάθημα «Εισαγωγή στη Μουσική Παιδαγωγική – Εφαρμογές στο Νηπιαγωγείο» είναι υποχρεωτικό  για τις/ους φοιτήτριες/ές του Γ΄ Εξαμήνου.
Στο μάθημα θα επικεντρωθούμε στις βασικές αρχές της Επιστήμης της Μουσικής Παιδαγωγικής και στις εφαρμογές της στο Νηπιαγωγείο. Έμφαση θα δοθεί στο τραγούδι, στη μουσική διάσταση της γλώσσας, καθώς και σε μουσικοκινητικές δραστηριότητες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο μάθημα θα πραγματοποιηθούν και πέντε εργαστηριακές συναντήσεις, στις οποίες θα υπάρξει χωρισμός του Τμήματος σε μικρότερες υπο-ομάδες. Στις συναντήσεις αυτές η συμμετοχή είναι υποχρεωτική και θα παίρνονται  απουσίες.
Ο τελικός βαθμός συνυπολογίζεται από τη συμμετοχή στις εργαστηριακές συναντήσεις (4 ΒΑΘΜΟΙ) και από τη συμμετοχή στις τελικές γραπτές εξετάσεις (6 ΒΑΘΜΟΙ).

Για τον καλύτερο συντονισμό του μαθήματος στις πρώτες συναντήσεις θα υπάρξουν δύο ομάδες:
Τρίτη 9.00 – 10.30 (από Α μέχρι Μ)
Τρίτη 10.30 – 12.00 (από Ν μέχρι Ω)

Παρακαλώ να ενημερώνεστε σε όλη τη διάρκεια του εξαμήνου και από το ecourse (κωδικός μαθήματος: music1)ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΤΡΙΤΗ 2/10/2018

 ----------------------------------

Στοιχεία Επικοινωνίας

Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών
Μεταβατικό Κτήριο
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
45110 - Πανεπιστημιούπολη
Ιωάννινα

Χάρτης

map

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

campus